Aslında daha önceleri aklıma gelmişti ama ufak bir araştırma yapmak için anca zaman bulabildim. Pascal’ın Türkiye’ye ilk gelmiş Brezilyalılar yazısı ve Ntvspor’da Hollanda Ligi özetlerini izlerken Sinan Kaloğlu’nun Vitesse’de oynadığını öğrenmem itici bir güç oldu. Merak ettiğim şey yurt dışında oynayan ilk Türk futbolcu kimdi? Google sağolsun sorunun yanıtına ulaşmak çok da zor olmadı. İzmir’li Talat Erboy tam da transfer diyemeyeceğimiz bir şekilde İngiltere’ye gitmiş. İstibdat dönemi nedeniyle oluşan baskıdan bunalan Talat Bey, İngiltere’ye açılmış. Hangi takımda oynadığı hakkında bir bilgi bulamadım. Ancak daha sonra dönmüş Altay’ın kurucularından ve ingilizceden çevrilen ilk Türk Futbol tüzüğünün yazarlarından birisi olmuş.
Aslında bunları yazmamda tarihi bir bilgi vermenin ötesinde bir amaç var. Özellikle üniversite öğrencileri arasında Erasmus programı yaygın olarak bilinmekte. Avrupa Birliği kapsamında kültürlerin kaynaşması adına yapılan bir eğitim değişim programı. Yüksek öğrenim öğrencilerini kapsıyor. Değişik isimlerde ilk ve orta öğretim değişimi, yetişkin eğitim programı değişimleri gibi programlarda mevcut. Programın ismi ise 15.yy da yaşamış bir filozoftan gelmekte.
Futbol’un da bir eğitim gerektirdiğinden yola çıkarak 15-17 yaş arası futbolcuların farklı ülkelerdeki farklı takımlarda oynamaları, bir yandan yabancı bir dil öğrenmeleri ve farklı antreman metotlarını tanımalarına imkan verecek bir öğrenci değişim programı olsa nasıl olur? Bu fikir bizden çıktığına göre de yurtdışında oynayan ilk Türk futbolcu’nun adı olan Ersoy değişim programı denilse? Altyapıdaki bu futbolculara gençliklerinde yurtdışı tecrübesi yaşamaları sağlansa? Burada önemli olan bir nokta futbolun ticari boyutu olabilir. İyi bir oyuncuyu tecrübe edinsin diye yurt dışına gönderip, o takıma kaptırıp da olası “bonservis” parasından olmak kulüpleri ürkütebilir. Ancak bu programa katılacak futbol takımlarının bir centilmenlik antlaşmasına imza atmaları zorunluluğu ile bu sorun da aşılabilir. Böyle bir şey olursa elbetteki UEFA’da işin içine girecektir ve belli bir düzenleme yapılacaktır. Siz ne düşünürsünüz bilmiyorum ama bu proje hem Türk futbolcusunun yurtdışına açılması için önemli olacak, hem Avrupa’nın Türk futbolcusuna bakış açısını değiştirebilecek bir proje. Bunun ötesine gençlerimizin de Avrupa gençliğine adaptasyonunu kolaylaştıracak bir proje.
Galatasaray 3-3 Dinamo Kiev, biz mi Avrupa Ligi'ni hayal ediyoruz?
-
Kağıt üzerinde "kolay" görünen hangi maç Galatasaray için rahat geçti?
Dinamo Kiev karşısında da bir noktada sıkıntı yaşarız düşüncesiyle kaçınız
maçı i...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder